Vroagn an: Arco van Oarnd
30 Juni 2018
Arco van Oarnd
Arco van Oarnd
Woar buj oppegroeid?
Ik ben geboren en getogen in Naaldwijk, tussen de kassen, vlakbij zee. Mijn vader was daar directeur van een kassenbouwbedrijf.

Hoe oold bun ie noe?
Ik ben nu 60.

Wat dooi daangs?
Ik speel een beetje burgemeester, het is afwisselend. Iedere dag is anders. Soms ben bezig met dingen die 10 minuten later al zichtbaar zijn van wat voor keuze je maakt en soms ben je aan het nadenken over hoe Rijssen – Holten er over 20 jaar zal uitzien. Soms op bezoek bij 60 jaar huwelijk en soms ben je op bezoek bij mensen waar verdriet is. Het is heel breed afwisselend werk. 24 uur paraat zijn.

Hei doar veur e leerd?
Eigenlijk niet. Er is geen burgemeestersschool. Ik ben al wel jarenlang actief geweest in het openbaar bestuur, 13 jaar raadslid geweest en nog 4 jaar wethouder. Ik heb bij de Raad van State gewerkt en bij justitie. Op een gegeven moment trok mij het burgemeesterschap en heb ik gesolliciteerd en nu ben ik burgemeester. Nieuwe burgemeesters gaan wel naar een klasje waar je een aantal weken bijgespijkerd wordt over wat je verantwoordelijkheden zijn en waar je op moet letten.
Ik heb eerst 2 jaar economie gestudeerd maar dat heb ik niet afgemaakt. Toen moest ik in millitaire dienst, daarna ben ik bij de Raad van State begonnen.
Ik zat als jongen van 13 al op de tribune bij gemeenteraadsvergaderingen in Naaldwijk. De interesse was er al heel vroeg en dan denk je wel eens van het zal wel leuk zijn om raadslid te worden.

Woerumme won ie nog op leggenbarg / woerumme buj vot gegoan van leggenbarg?
We hadden pech dat we onze woning in Dalfsen niet kwijt konden toen ik burgemeester van Zwartwaterland was. Toen we die verkocht hadden was het van, koop je dan een huis in de gemeente waar je burgemeester bent of probeer je ergens anders burgemeester te worden? Dat is toen gelukt in Rijssen – Holten. Het college en een aantal raadsleden kwamen op bezoek toen bekend werd dat ik hier burgemeester zou worden. Daarbij zat Ab Stegeman. Hij vertelde dat hij nog wel wat wist. De volgende dag heb ik hem opgebeld en toen vertelde hij dat dit huis vrij was. We vonden het een mooi huis en het paste ons goed.

Wat veur auto heb ie?
Ik rij een 10 jaar oude Volvo. Ik rij al een jaar of 15 Volvo en dat bevalt uitstekend.

Woar mangs oe snachts veur wakker maakn?
Mij mogen ze ’s nachts wel wakker maken voor een sateetje. Of voor een leuke uitdaging, met het werk of iets anders.

Vertel es een mooie strekke waj ooit hebt uut e vrett?
Ik hou er wel van om een geintje uit te halen. Met mijn functie moet ik natuurlijk wel oppassen, maar als ik in het buitenland ben vind ik het wel leuk om een geintje uit te halen. Als je bijvoorbeeld een roltrap oploopt en dan heel hard schreeuwt “He Marie!” en dan kijkt iedereen om, dan kijk ik ook om zo van wie roept dat nou. Dat soort dingen vind ik wel leuk. In mijn jeugd ben ik vaak wel te netjes gebleven vind ik

Riessen / Nijverdal of Hoolt?
Ik woon niet voor niks op de Lichtenberg, tussen Rijssen en Holten. Heel neutraal. Maar het gaat natuurlijk tussen Rijssen en Holten.

Sloabonen / Sloat / Andievie
Andijvie

Klompen / sandaaln / leerzen
In de tuin heb ik altijd klompen aan, sandalen eigenlijk nooit. Laarzen had ik vroeger wel eens aan maar nu niet meer. Dus dan wordt het klompen.

Fietse / trekker / auto
Auto

Mobiel / Aaipet / Tillevissie / kraante
Toch de mobiel omdat daar tegenwoordig ook alles in zit.

Bieflappe / karbonade / halven haan
Halve haan

Beeste / Vaarkns / Kippn
Ik vind het alle 3 mooi om te zien. Ik vind het rond scharrelen van de kippen dan wel het leukst

Bier / Borrel / Fris / wientje / sapje
Ik vind een wijntje wel lekker, met heel warm weer een biertje en als ik me grieperig voel een borrel

Wat dooi oaver vief joar?
Dan werk ik al 40 jaar. Ik verwacht dat ik dan nog burgemeester hier in Rijssen – Holten zal zijn

Wat is oe hobby?
Sport kijken. Voetbal of wielrennen vind ik leuk om te kijken. Ik vind het interessant om boeken te lezen over democratie of staatsrecht

Wat is oe grutsen blunder wat oe oaverkomm is?
Oehf, (lang nadenken). Laatst in de gemeenteraad sprak ik iemand aan voor meneer in plaats van mevrouw

Hei wal es wat vremds metgemaakt opn leggenbarg ( in oe buurte )?
Met de bedreigingen was vreemd. Achteraf was het mooi om te zien hoe de buurt meeleeft, hoe iedereen oplet en meehelpt aan onze veiligheid. We hebben toen veel steun uit de buurt gehad

Mis ie wat opn leggenbarg?
Een goed cafe? Ik vind het mooi om te zien dat jongere mensen met kinderen weer terug komen op de Lichtenberg. Ik hoop dat die generaties blijven.

Woar stoar ie oe a op n leggenbarg?
Dat er veel te hard gereden wordt. Dat ze zich niet houden aan de tijden van de verkeersregels. Soms wordt hier wel heel hard gereden. Ik zorg er wel eens voor dat er extra gecontroleerd wordt, dat is de laatste jaren ook wel gebeurd. Maar het is wel moeilijk om dat steeds te vragen, organiseren

Bint wie nog wat vergettn te vroagn ?of wil ie nog wat kwiet?
Pinpas code?
Wij hopen dit jaar nog 2 keer opa en oma te worden. Dat vinden we spannend om dat mee te mogen maken.

Bie wie mot wie de volnde keer wean?
Sjaan van PlakkieTerug noar de vroagn an...